Ceny ropy mierne klesli, dnes sa čaká na rokovanie ministrov eurozóny

26.11.2012 Celý región

Bangkok 26. novembra (TASR) - Ceny ropy dnes ráno mierne klesli. Zdá sa totiž, že medzi Izraelom a militantným hnutím Hamás pretrváva v pásme Gazy krehké prímerie napriek konfrontácii z konca minulého týždňa, uviedla agentúra AP.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s januárovým kontraktom sa dnes ráno o 7.44 SEČ predával po 88,07 USD (68,22 eura). To je o 21 centov menej v porovnaní s piatkovou (23. 11.) zatváracou cenou na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas piatka posilnil o 90 centov a uzavrel na 88,28 USD za barel. Januárový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 18 centov na 111,20 USD/barel.

Obchodníci podľa nezávislého ropného analytika Stephena Schorka okrem pásma Gazy pozorne sledujú aj vývoj v Egypte, kde prezident Muhammad Mursí vydal dekrét o tom, že jeho rozhodnutia sú právne nenapadnuteľné až do zvolenia nového parlamentu. To vyvolalo pouličné boje medzi jeho stúpencami a odporcami.

Dnešný vývoj na trhu tiež výrazne ovplyvní zasadnutie ministrov financií eurozóny. Očakáva sa, že Euroskupina sa dohodne na uvoľnení ďalších peňazí z finančnej pomoci pre Grécko. Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla, že verí v dosiahnutie dohody.
 

Vyberte región